|

O chlebie, który naprawdę zmienia życie.

Czyli o tym, że nawet jeśli masz dolegliwości jelitowe typu SIBO, IMO, IBS lub przysłowiowy brzuch jak balon, możesz cieszyć się smakiem i zapachem prawdziwego chleba. Naprawdę!

Bo o tym, że chrupiących bagietek czy pszennego chleba przy SIBO (przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim), IBS (zespół jelita drażliwego) jeść się nie powinno, z pewnością już wiesz. Nie powinno się, bo mąka pszenna zawiera fruktany, które w jelitach mocno fermentują, powodują wzdęcia i wiele niekomfortowych objawów, które z pewnością znasz aż nadto dobrze. Zgodnie z powszechnymi zaleceniami jedzenie zawierające gluten powinno być zastąpione innym – takim, które nie fermentuje. Łatwo powiedzieć…

Pieczywo bezglutenowe?

Długo szukałam chleba, który spełnia wymogi diety low FODMAP, a jednocześnie dobrze smakuje i jest naprawdę chlebem, a nie jakimś bezglutenowym „czymś”. Nie lubię bezglutenowego gotowego pieczywa. Bo co z tego, że jest on gluten-free, jeśli znajdziesz w nim również wiele różnych polepszaczy, gum guar, spulchniaczy…? 

Smak chrupiącego chleba posmarowanego masłem i posypanego solą uwielbiam. Do tego smaku tęskniłam najbardziej, gdy zaczęłam moją rozprawę z brzuchem jak balon. Pisałam o tym w tym wpisie. Znalazłam smak prawdziwego chleba!

Mój chleb powszedni

Ten chleb nie tylko dobrze smakuje i dobrze wygląda. Nie tylko robi wrażenie na gościach, którzy ze zdziwieniem pytają: „Naprawdę sama upiekłaś ten chleb?”. Wszystkie składniki tego chleba są „czyste”, wszystkie low FODMAP. Ten chleb służy ludziom, który cierpią na SIBO, IMO, IBS. A najlepsze jest to, że ten chleb zrobisz bez wysiłku. Gdzieś między kawą, a wyszykowaniem dzieci do szkoły lub wyprowadzeniem psa na spacer.

Potrzebujesz

  • 1 szklanki ziaren słonecznika
  • ½ szklanki ziaren siemienia lnianego
  • 1 szklanki siemienia lnianego zmielonego
  • ¾ szklanki orzechów laskowych (możesz zamienić np. na migdały, orzechy włoskie)
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 5 łyżek oliwy (lub oleju rzepakowego, ale z oliwą smak jest bardziej szlachetny)
  • 1 ½ szklanki zimnej wody

Cała Twoja praca będzie oznaczała: wsypanie wszystkich składników do miski i wymieszanie ich.

A teraz najważniejsze: mieszankę, która powstała odstaw na minimum 2 godziny, aż ziarna wchłoną wodę i napęcznieją. Nie możesz ominąć tego kroku. A potem: przełóż wszystko do foremki „keksówki” (wcześniej wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem), wygładź masę, na wierzch polej odrobinę oleju lub oliwy, żeby skórka była bardziej chrupiąca. 

A potem po prostu nagrzej piekarnik do 180 stopni, z termoobiegiem. Piecz chleb 60 minut, wyjmij z foremki i odstaw do całkowitego wystudzenia. Wiem, że jest ogromna pokusa, by od razu ukroić kromkę tego chleba, posmarować masłem i zjeść jeszcze ciepły. Ale… pozwól mu całkowicie wystygnąć, najlepiej kilka godzin. Wtedy chleb nie będzie się rozpadał i kruszył.

Zapach domu

Ten chleb przywołuje najlepsze wspomnienia. Kiedy zapach pieczonego chleba roznosi się po domu, ja przenoszę się na wakacje na wieś. Do domu dziadków, który zawsze pachniał dobrym chlebem lub świeżymi jagodziankami upieczonymi przez babcię.

A jak się upiecze (i chociaż trochę wystygnie) wołam moje córki na kromkę świeżego chleba z grubą warstwą masła i solą.

„Mama, wiesz, że ten chleb naprawdę Ci wyszedł!” – mówi Emilka.

Jak dobrze być w domu.

Podobne artykuły

26 Comments

  1. Wyglada znakomicie
    Mam tylko drobne pytanie odnośnie składników jak je przygotować mam je zmielić czy tak grube kawałki orzechów zostawić ? Nie jestem pewna
    😅 byłabym wdzięczna o szczegóły
    Pozdrawiam Wioletta

    1. Ja robilam na rozne sposoby – czasem ze zmielonych calkowicie platkow owsianych – wtedy chleb jest bardziej “zwarty”. Czasem dawalam platki w calosci – tez chleb dobrze wychodzi. Orzechy – zwykle kroje na mniejsze czesci. Siemie lniane jest mielone + w ziarnach; proporcja jest opisana w przepisie. Smacznego! 🙂

  2. Wyglada znakomicie
    Mam tylko drobne pytanie odnośnie składników jak je przygotować mam je zmielić czy tak grube kawałki orzechów zostawić ? Nie jestem pewna
    😅 byłabym wdzięczna o szczegóły
    Pozdrawiam

    1. Orzechy warto pokroic. Fajnie jest gdy nie sa one calkowicie zmielone na make, ale wyczuwalne sa kawalki orzechow. Wyglada to i smakuje wtedy luksusowo 😉

  3. Chleb rewelacyjny i samopoczucie po nim również 💪najlepiej przechowywać go w lodówce wtedy dłużej jest świeży i się nie kruszy

  4. to prawda. Najwazniejsze: zostawic na kilka godzin, np na noc, zeby chleb porzadnie wystygl. A potem trzymac pod przykryciem lub w lodowce. Ciesze sie, ze Ci smakuje 🙂

    1. mozna zmienic na agawe. ja czasem uzywam tez miodu. Po co? bo troche to zmienia smak chleba. Ale mozna zrobic i bez 😉

        1. to prawda. W duzych ilosciach – nie jest wskazany. JEDNAK, wg oficjalnych wytycznych monash university – 1 lyzeczka na 1 posilek jest OK. W tych fodmap bardzo czesto chodzi o zmniejszenie ilosci, a nie o calkowite wykasowanie wszystkiego, co fermentuje. Jesli temat ciekawy – zachecam do przeczytania mojego e-booka „To nie peseloza. To tylko Sibo”. Dostepny jest tutaj: https://beautybyelle.pl/sibo/

  5. Dzien dobry,
    W ciagu ilu dni trzeba zjesc ten chleb? Planuje go upiec na wielkanocny wyjazd i zabrac ze soba. Pytanie: czy dlugo jest swiezy i ile dni po upieczeniu mozna go jesc?

    1. to prawda. W duzych ilosciach – nie jest wskazany. JEDNAK, wg oficjalnych wytycznych monash university – 1 lyzeczka na 1 posilek jest OK. W tych fodmap bardzo czesto chodzi o zmniejszenie ilosci, a nie o calkowite wykasowanie wszystkiego, co fermentuje. Jesli temat ciekawy – zachecam do przeczytania mojego e-booka „To nie peseloza. To tylko Sibo”. Dostepny jest tutaj: https://beautybyelle.pl/sibo/

    1. to prawda. W duzych ilosciach – nie jest wskazany. JEDNAK, wg oficjalnych wytycznych monash university – 1 lyzeczka na 1 posilek jest OK. W tych fodmap bardzo czesto chodzi o zmniejszenie ilosci, a nie o calkowite wykasowanie wszystkiego, co fermentuje. Jesli temat ciekawy – zachecam do przeczytania mojego e-booka “To nie peseloza. To tylko Sibo”. Dostepny jest tutaj: https://beautybyelle.pl/sibo/

  6. Dzień dobry
    Czy mogę pominąć siemię lniane?
    Jestem uczulona
    Szukam fajnego przepisu na chleb przy moich dolegliwościach,ale wszędzie jest siemię
    Pozdrawiam

    1. Tak, wszystkie platki owsiane sa low fodmap, wg oficjalnych wytycznych monash university. Wiecej na ten temat (sibo w ujeciu dietetycznym i psychosomatycznym) – w moim e-booku/ audiobooku „To nie peseloza. To tylko Sibo”. Dostepny jest tutaj: https://beautybyelle.pl/sibo/

  7. To nie jest chleb. Chleb robi sie na bazie mąki z kłosów i zakwasu/drożdży. A to co Ty robisz to są po prostu orzechy i ziarna.

    1. chleb mozna robic w rozny sposob. Tutaj propozycja dla ludzi z sibo. Jasne, z pszenicy byly najlepszy, ale niestety pszenica mocno fermentuje… 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *